DRUMUL SPRE ŞCOALĂ- PERICOL SAU SIGURANŢĂ?
Un grup format din 15 elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea participă la un program internaţional denumit YOUR Ideas, YOUR Initiatives 2019, lansat de RENAULT. În această competiţie sunt implicate mai multe şcoli din toată lumea, şcoli care trebuie să aducă schimbări în comunitatea lor cu privire la siguranţa rutieră şi la mobilitate: Road Safety and Mobility.
Echipa este formată din elevi din clasele a IX-a F şi a IX-a E (Mura Mihai, Gherghel Tudor, Ţentea Darius, Pop Mihail, Nemeş Eric, Mihail Alexadru, Kover Eduard, Kover Norbert, Hochhauser David, Fordon Andrei, Chibşora Mihnea, Olaru Vanessa, Albu Raul, Sburlea Radu şi Durdeu Vlad.), coordonaţi de prof. Delia Ţiţ.


Pentru atingerea scopului proiectului au fost derulate diferite activităţi cu caracter preventiv, privind siguranţa rutieră, cu precădere în zona Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.
Prima etapă a proiectului a fost cea de Brainstorming. În cadrul acestei sesiuni am încercat să formulăm problema pentru comunitatea noastră, stabilind care sunt nevoile prioritare. În acest sens am ales pentru proiectul nostru un titlu sugestiv, intitulat: Drumul spre şcoală- Pericol sau siguranţă?
Creearea unui chestionar online a stat la baza obţinerii informaţiilor primare necesare cercetării, iar statisticile rezultatelor şi datele respondenţilor au fost imediat disponibile. O altă activitate prin care am reuşit să colectăm informaţii cu privire la problemele de circulaţie din zona şcolii a fost fotografierea unor comportamente riscante a tuturor participanţilor la trafic. Prin aceste instrumente de cercetare am ajuns la concluzia ca marea problemă din jurul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” este traficul îngreunat dimineata de la ora 7:30 pana la 8:00 şi la prânz, în jurul orei 14:00. Activitatea a fost urmată de crearea unui poster şi o expoziţie de fotografii.

Prezentarea campaniei s-a facut şi cu ajutorul unor broşuricare au fost împărţite pe holurile liceului. Broşura, cu titlul Mic ghid de siguranţă rutieră conţine cateva reguli importante pentru pietoni şi biciclişti, răspunzând la întrebări precum: Cum să traversezi strada în mod regulamentar? Cum poate să fie mersul pe bicicletă mai sigur? Metoda interviului a fost folosită în cadrul acestei etape, câteva din persoanele care au primit câte o broşură, răspunzându-ne la cateva întrebări privind siguranţa în drum spre şcoală.
Acţiunile noastre au continuat în colaborare cu doamna învăţătoare Vaşadi Cristiana cu activităţi atractive şi instructive pentru elevii clasei I ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Prin jocuri, întrebări şi desenarea propriului indicator rutier, elevii clasei I au dovedit că sunt pietoni buni, primind astfel, simbolic, un Permis de pieton pentru copiiJ. Pentru a conştientiza existenţa traficului rutier şi să aplice regulile de circulaţie specifice, ora de educaţie rutieră s-a extins şi în afara şcolii, unde cei mici însoţiţi de doamnele învăţătoare şi de către membrii echipei au reuşit să dea dovadă de responsabilitate în trafic, reuşind să treacă regulamentar strada, pe o trecere de pietoni din apropierea şcolii. Activitatea s-a încheiat cu dialoguri, zâmbete şi fotografii, realizând că pentru fiecare dintre noi, copil sau adult, circulaţia rutieră constituie o parte esenţială din viaţa noastră, iar învăţându-i pe micii pietoni să circule corect, chiar daca pare a fi un pas destul de mic, este foarte important deoarece un numar considerabil de accidente de circulaţie li se întâmplă copiilor.

Ţinând cont de influenţa reţelelor de socializare în redarea de mesaje, ne-am construit o pagina de facebook: Safe around the school pentru a oferi informaţii cu privire la diferite comportamente riscante în trafic, sperând astfel să contribuim la creşterea nivelului de educare şi conştientizare a participanţilor la trafic în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Pentru noi toate aceste activităţi au reprezentat o oportunitate deosebită de schimburi de idei, construirea unei echipe plină de provocări, cu beneficii reale pentru toţi cei implicaţi. Aşadar, am considerat cu toţii că acest program trebuie cunoscut deoarece acţiunile privind siguranţa rutieră în şcoli sunt prea puţine şi totuşi atât de necesare. În ceea ce priveşte dezvoltarea programului pe mai departe, dorim să atragă cât mai multe persoane interesate de desfăşurarea traficului rutier fără accidente de circulaţie.
Câştigătorii vor fi anunţaţi in luna iunie, până atunci sperăm că datele relevante pe care le-am obţinut să determine participanţii la trafic din jurul şcolii noastre şi nu numai să respecte regulile de circulaţie, iar acţiunile noastre şi materiale elaborate în acest sens să aibă un impact benefic asupra participanţilor la trafic.
Prof. Ţiţ Delia