Înapoi în viitorul 3D
”Înapoi în viitorul 3D” este un proiect inițiat de echipa de robotică Modus Vivendi Oradea, coordonată de profesor Amelia Stoian, Asociația de Părinți Eminesciana și este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code (https://www.meet-and-code.org/), care este susținută la nivel european de compania SAP.
Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 22 de țări europene și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week. În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup. Din 2010, Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.
Proiectul ”Înapoi în viitorul 3D” a fost unul complex, avându-i ca și grup țintă pe elevii din clasele a VIII-a din școala noastră. Scopul acestuia a fost răspândirea educației STEM și familiarizarea elevilor cu noile tehnologii de printare 3D și cu proiectarea/modelarea în programul PTC CREO. Evenimentul a presupus 10 ore de curs propriu zise, desfășurate pe parcursul a cinci zile, în perioada 8-12.10.2018 și a fost finalizat cu o festivitate de premiere, în cadrul căreia elevilor li s-au înmânat certificatele de participare la acest eveniment și câte o piesă proiectată de ei pe parcursul proiectului și printată cu ajutorul imprimantei 3D.
Evenimentul a fost unul deosebit, având un caracter transdisciplinar, elevii dovedind pasiune pentru tot ceea ce înseamnă tehnologie și participând cu entuziasm la activitățile desfășurate, conștienți fiind că această activitate le-ar putea oferi o mai bună orientare în carieră pe viitor.
”Această inițiativă a ieșit mai frumoasă decât ne așteptam, noi neavând nici o experiență în predarea unor lecții. Am reușit să îi fascinăm pe micii noștri învățăcei și să le captăm atenția în fiecare zi. Copiii au fost plini de entuziasm și creativitate, făcându-ne să ne simțim mândri că avem oportunitatea să îi învățăm ceva nou. Fiind receptivi la orice informație și fiind dornici să învețe cât mai mult, am reușit să avansăm foarte repede și să îi învățăm numeroasele facilități oferite de programul PTC CREO. Am reușit mai mult decât ne-am propus, am cunoscut și am petrecut timp cu niște copii minunați, iar sentimentul pe care cu toții l-am avut când am văzut că am reușit să îi învățăm și pe alții ceea ce și noi la rândul nostru am deprins, a fost fantastic, ne-a apropiat mai mult ca și echipă și ne-a îmbogățit de asemenea cunoștințele.” a declarat Daria Dorog, membru al echipei de robotică Modus Vivendi.
De asemenea reacția elevilor participanți a fost una încurajatoare pentru a continua promovarea educației STEM cu asemenea proiecte. Eleva Patricia Bumb a declarat că ”Înapoi în viitorul 3D mi s-a părut un proiect foarte folositor pentru cei care nu au știut ce înseamnă o piesă proiectată și printată 3D. A fost o experiență superbă alături de oameni minunați! Grupul organizator de elevi a fost ca o familie pentru noi. De glumit am glumit, dar am și învățat foarte multe!”
Așadar vă așteptăm cu entuziasm în număr cât mai mare la următoarele noastre activități!