O lume de ( re)construit si minunații ei constructori- profesori și elevi
54 de elevi ai Colegiului Național „ Mihai Eminescu „ însoțiți de 4 profesori au încheiat cu succes ,în perioadă 23- 30 martie 2018,a IIa etapă a Proiectului „ O lume de (re)construit” în parteneriat cu Institutul Saint-Roch din Theux Belgia și Colegiul Național Emanuil Gojdu.
În primul weekend ne-au fost prezentate de colegii belgieni locuri incărcate de istorie din localitatea Bastogne-unde ,în cel de-al ÎI lea Război Mondial,s-a dat Bătălia pentru Ardennes.Memorialul belgo –american s-a ridicat în onoarea acestei eliberări pe colină Mardasson.
Cochetele localităti La Roche și Durbuy,ne-au încântat prin pitorescul lor,cea de-a două fiind declarată cea mai mică din lume.
Începutul de săptămana –luni 26 martie-a fost rezervat capitalei Bruxelles-cu interesante vizite : Atomium,Parlamentul European,Manneken Piș,Catedrală Sfinților Mihail și Gudule și Grand –Place –o bijuterie arhitecturală.
În zonă Becco am vizitat siroperia Aubel –o mică întreprindere de familie,unde merele și perele sunt cu grijă și cu pasiune conservate.O scurtă oprire la Plombieres,unde se află Cimitirul american Henri –Chapelle și o degustare a berii tradiționale de la Braseria Grain d’Orge,urmată de „ O lume a savorilor „ la Ciocolateria Jacques , sunt popasuri prezentate cu mândrie de domnul profesor Christian Jaquemin.
Barajul La Gileppe și seară de magie a profesorului de matematică Olivier Prestant,au încheiat ce-a de-a două zi la Theux.
Miercuri 28 martie orașul Liege cu Biserică Sfântul Iacob și o frumoasă istorie povestită în modul sau unic de domnul profesor Christian dar și un țur de fortă,multe scări de urcat și coborât –o adevărată aventură și o perspectivă de vis.
Fermă d-nei profesor Delphine Fino, prințesele mici, dragostea pentru animale și căldură unui cămin,ne-au încântat,în ciudă vremii oștile de afară.
Joi ne-am îndreptat spre partea flămandă a Belgiei-respectiv orașul Bruges supranumit „Venetia nordului și Ostende, port la Marea Nordului.
Și ultima zi –vineri 30 martie ne-a încântat cu prezentarea atelierelor de la Castelul Franchimont- monument din secolul XII. Cu pricepere și cu umor,elevii belgieni au creionat tot ce ține de tradițiile lor ( benzi desenate cu Tintin,artă suprarealistă a pictorului René Magritte,fotbal,geografie,muzică ,dans ,elemente de cultură și civilizație,o scurtă piesă de teatru dar și degustare de mancăruri specifice regiunii.)
Întrecerile sportive de după-amiază,fotbal,baschet și badminton ne-au „umilit „ ușor dar ne-am luat revansă prin spectacolul de notă 10,în cadrul căruia dânsul popular,modern,cântecul și dânsul de societate au fost apreciate prin ropote de aplauze de părinti și corespondenții belgieni,prezenți în sală.
S-a încheiat o săptămana de vis,s-a construit un pod al prieteniei; amintirile răman într-un ungher al memoriei.
O țara frumoasă,oameni ospitalieri,emoții și dorintă de a reveni….2005,2011,2014,2018…? A fost o ocazie de a descoperi că frumusețea vieții e foarte aproape de noi și că uneori trebuie să evadăm din mediul nostru ,care prin rutină să ,ne devine ostil,pentru a-l descoperi într-adevăr.
———-prof. Crinela Varga
Galerie: