„Provocarea Micro:Bit de la micro la macro” și „Trade 3D Knowledge for Education”, două proiecte de succes ale echipei de robotică Modus Vivendi
În anul școlar curent 2020-2021, cu toate că situația pandemică actuală ne-a obligat să ne desfășurăm activitatea școlară în sistem hibrid, în lunile septembrie și octombrie echipa de robotică Modus Vivendi a reușit să implementeze două proiecte cu ajutorul finanțării oferite de Meet and Code. Inițiativa Meet and Code https://www.meet-and-code.org/ este susținută la nivel european de compania de software SAP. În România, inițiativa este coordonată de către Asociația Techsoup și sprijină evenimente online de tehnologie si programare.


Primul eveniment organizat a fost „Provocarea Micro:Bit de la micro la macro” și s-a desfășurat în perioada 17.10.2020-23.10.2020 în mediul online, în intervalul orar 17 – 18:30. La acest eveniment au luat parte elevi din clasele a 9-a și a 10-a din cadrul CN „Mihai Eminescu”, de la profilul matematică-informatică intensiv informatică. În cadrul celor cinci zile membrii echipei de robotică Modus Vivendi, alături de mentorii lor prof. Amelia Stoian și prof. István Nagy le-au prezentat participanților o serie de webinarii, în care au fost implementate proiecte și joculețe interactive cu ajutorul kiturilor Microbit. Întâlnirile online din cadrul acestui proiect au fost foarte dinamice, participanții având ocazia de a pune în aplicare cunoștințele dobândite, atât pe platformele dedicate programării acestor kituri de robotică, cât și fizic. Astfel, ei au putut să aplice cunoștințele învățate la orele de programare și să implementeze noțiunile dobândite în cadrul acestui proiect, prin programarea kiturilor Microbit. La finalul celor cinci zile de desfășurare a proiectului, participanții și-au prezentat proiectele în cadrul colectivelor claselor din care fac parte.
Cel de-al doilea eveniment a fost concursul „Trade 3D Knowledge for Education”, aflat la a doua ediție în acest an, concurs care s-a bazat pe proiectarea 3D a unor obiecte care pot fi folosite ca și materiale educaționale, în cadrul orelor. Acest proiect s-a desfășurat în perioada 12.10.2020-29.10.2020, iar participanții au fost elevi din școala noastră, dar și din cadrul Liceului „Don Orione” și a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea. Astfel, pe parcursul acestei perioade elevii au proiectat modelele 3D și au întocmit documentația acestora. În data de 30.10.2020 s-a realizat o întâlnire online, la care au participat membrii echipei de robotică Modus Vivendi, elevii înscriși în concurs, dar si mentorii echipei de robotică și profesorii coordonatori ai participanților. Fiecare dintre elevii participanți a avut posibilitatea de a-și prezenta proiectele în fața juriului. Au fost apreciate originalitatea, utilitatea, complexitatea lucrărilor, dar a fost punctat și modul de realizare al documentației proiectului. Cele mai deosebite proiecte au fost premiate cu diplome și vouchere de printare 3D. Inițiativa fiecărui elev de a proiecta mijloace didactice cât mai creative, cu ajutorul cărora să ajute cadrele didactice în procesul educațional a fost remarcabilă și ne bucurăm că am avut ocazia să cunoaștem tineri talentați și pasionați de tot ceea ce înseamnă tehnologie.
Cele două proiecte au fost benefice nu doar pentru elevii participanți, cât și pentru membrii echipei de robotică Modus Vivendi. Aceștia în calitate de organizatori au avut posibilitatea să devină mentori la rândul lor, dar și să dobândească experiență în filmarea și montarea webinariilor, în modul de utilizare și programare al kiturilor MicroBit, în jurizarea unor proiecte de proiectare și printare 3D. Astfel echipa de robotică a continuat promovarea educației STEM în liceul nostru și în comunitatea locală, lucru care nu ar fi fost posibil fără ajutorul oferit de inițiativa Meet and Code.
Prof. Amelia Stoian