”Azi o mască, mâine o viață” – o mână de ajutor întinsă doctorilor, în lupta împotriva virusului Covid-19

Proiectul ”Azi o mască, mâine o viață” este implementat în cadrul Colegiului Național Mihai Eminescu din Oradea, de echipa de robotică a liceului, Modus Vivendi. Acest proiect este finanțat de programul StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow. În cadrul proiectului, membrii echipei de robotică realizează viziere de protecție, destinate cadrelor medicale din județul Bihor, care se luptă în această perioadă cu situații medicale deosebite, în lupta împotriva Covid-19.
StartONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură, iar valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Proiectul ”Azi o mască, mâine o viață” a pornit de la inițiativa echipei de robotică, care și-a dorit foarte mult să ofere un sprijin sistemului medical: ”La începutul acestei perioade dificile toți ne-am dorit să facem ceva pentru a opri răspândirea virusului. Ne-am dat seama, că prin purtarea măștilor și prin autoizolare, putem face acest lucru, dar am vrut să realizăm mai mult de atât, iar proiectul realizării de viziere s-a dovedit o soluție prin care puteam sa ne ajutăm semenii”, declară Toth Dominik, membru al echipei de robotică.

Neavând suficiente resurse materiale pentru a implementa proiectul la scara la care ne-am dorit și aflând de oportunitatea obținerii de finanțări în cadrul programului StartONG, am aplicat în data de 22.04.2020 cu proiectul ”Azi o mască, mâine o viață”. Acesta s-a dovedit a fi unul din proiectele câștigătoare, astfel încât am primit ca și sponsorizare suma de 11.305 RON, pentru implementarea în perioada 11 mai – 20 iulie 2020 a etapelor proiectului.

Proiectul a debutat cu mult elan, din partea membrilor echipei de proiect: directorul școlii Livia Cătălina Muntean, elevii Dominik Toth, David Simoc, Mihail Pop, Vlad Durdeu, Corina Chiș, Bogdan Ruțaș și David Dan, profesorii Amelia Stoian și Nagy Istvan. Etapele proiectului care deja au fost implementate sau sunt în curs de desfășurare sunt: analiza ofertei achizițiilor necesare și cumpărarea materialelor (imprimantă 3D, filamente pentru tipărire, piese de schimb pentru imprimanta 3D, folii de protecție, dezinfectant, măști, elastic cu butoniere, mănuși de protecție, etc.), crearea modelului suportului pentru vizieră, identificarea beneficiarilor proiectului, tipărirea suporților, asamblarea și dezinfectarea vizierelor, donarea materialelor. Obiectivul principal este acela de a realiza în medie 800 de viziere, care vor ajunge la cadrele medicale din județul Bihor. Până în prezent am reușit să donăm materialele realizate doctorilor din Ștei, Beiuș și Vadu Crișului.
Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în această frumoasă inițiativă și în mod deosebit sponsorilor!
Elev Toth Dominik
Prof. Amelia Stoian