Colegiul Național ”Mihai Eminescu” susține educația STEM prin proiectele Meet and Code
Luna octombrie a fost una fructuoasă pentru echipa de robotică Modus Vivendi, deoarece în cadrul CN ”Mihai Eminescu”, membrii echipei au avut prilejul să implementeze cele două proiecte „Trade (3D) knowledge” și „Programează o zi cu OZI”. Acestea au fost finanțate cu ajutorul inițiativei Meet and Code – https://www.meet-and-code.org/ susținută la nivel european de compania de software SAP.
Proiectul „Programează o zi cu OZI” a constat într-un atelier, care s-a adresat fetelor din ciclul primar din școala noastră. În cadrul acestuia, membrii echipei Modus Vivendi, sub coordonarea profesoarei Amelia Stoian le-au instruit pe elevele mai mici decât ei, să folosească roboții Ozobot și să învețe cum să îi programeze. Scopul acestei activități a fost acela de a prezenta cât de atractiv este domeniul roboticii și cel al programării. Proiectul a avut ca și grup țintă, persoanele de sex feminin, deoarece am dorit să le încurajăm înspre studiul domeniilor tehnice, considerând că este momentul să „Spargem stereotipul” că această lume a tehnologiei este strict una dedicată sexului masculin. Acest proiect a fost și un bun prilej pentru socializare și pentru dezvoltarea abilităților de prezentare și colaborare ale membrilor echipei de robotică Modus Vivendi, care au fost implicați direct în instruirea mai tinerilor învățăcei. Experiența echipei Modus Vivendi în proiectele dedicate educației STEM i-a recomandat pentru acest proiect, ei fiind mai mult decât entuziaști că au putut să își împărtășească cunoștințele tehnice și altora.
Cel de-al doilea proiect, „Trade (3D) knowledge” s-a adresat elevilor de liceu din orașul nostru, fiind o colaborare între mai multe instituții de învățământ. Acest eveniment a constat într-un concurs de proiectare și printare 3D, obiectivul principal fiind sprijinirea educației STEM, prin dezvoltarea competențelor necesare utilizării aplicațiilor de proiectare și a imprimantelor 3D. Coordonatorul proiectului a fost profesoara Amelia Stoian, care alături de comisia de concurs constituită din profesorii de informatică: Kelemen Erzsébet, Nagy István, Teutsch Tünde și de echipa de robotică Modus Vivendi au elaborat regulamentul de organizare și desfășurare al concursului și s-au ocupat de toate etapele necesare implementării acestui proiect. Un sponsor principal al concursului a fost ECDL ROMANIA și centrul de testare ECDL RO_73, coordonat de profesoara Kelemen Erzsébet. Concursul s-a desfășurat în perioada 1-19.10.2019 și în cadrul lui elevii au avut posibilitatea de a proiecta un model 3D cu ajutorul utilitarelor prezentate în regulamentul de desfășurare al concursului, iar în data de 19.10.2019, începând cu ora 9, în cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Oradea, elevii și-au prezentat lucrările în fața comisiei. Comisia de evaluare a fost constituită din profesorii Stoian Amelia, Teutsch Tünde, Daniel Anton, reprezentant al clubului de robotică „Robotics Club Oradea” și eleva Filip Raluca din clasa a XI-a F, în calitate de reprezentant al echipei de robotică Modus Vivendi. În urma jurizării s-au acordat următoarele premii: Premiul I (Zboray Dávid), Premiul II (Nagy Orsolya), Premiul III (Hochhauser Ronald), Mențiune I (Pop Nicolae), Mențiune II (Hasas Timea), Mențiune III (Telcean Rareş). Premiile au constat în vouchere pentru achiziționarea de materiale electronice și materiale destinate printării 3D, stickuri de memorie și vouchere ECDL (serii de înscriere/ examinare/ permise/ cărți 3D printing). Lucrările realizate de către elevi au fost tipărite și expuse. Concursul a fost încheiat cu succes și ne dorim să continuăm în anul școlar viitor cu o a doua ediție a acestuia. Prin acest demers considerăm că le oferim elevilor șansa de a întâlni alți tineri pasionați de acest domeniu al proiectării și tipăririi 3D, de a-și îmbunătăți abilitățile în acest domeniu și de a se orienta în carieră.
Prof. Amelia Stoian